Přejídání, nezdravý životní styl, málo pohybu…ideální spouštěč nemoci, která nebolí, necítíme ji. Jednoho dne na nás koukne, zasvědí a máme zaděláno na problémy. Ano, máme na mysli plísně. Jeden z největších fenoménů naší doby. Jsou všudypřítomné a boj s nimi nemá vždy jasného vítěze. A zejména v předvánočním období, kdy naše zažívací trakty očekávají přísun nadměrného množství sladkého cukroví a jiných dobrot. Vytváříme si tím optimální podmínky pro vznik plísní.
Jak už to na světě bývá, není vše černobílé. Jsou hodné a méně hodné plísně. Ty hodné máme rádi, ty nehodné poznáme až v čase, kdy nás obtěžují a mohou způsobit různé zdravotní komplikace. Co s tím?
Vzpomeňte si, když jsme byli malí. Trhali jsme pampelišky a dělali si z nich trumpety. Některé pískali více, některé méně. A ta hořká chuť v puse!!! Nevědomě jsme se léčili už jako děti. Hořčiny v pampelišce způsobují onu nezaměnitelnou chuť a zároveň účinně bojují proti plísním. Jsou jejich velkým nepřítelem a naším oddaným bojovníkem. Zjednodušeně, když hořčina narazí na plíseň, spálí ji a způsobí tím její likvidaci. Mimo jiné má pampeliška příznivé účinky na očistu našich jater a močových cest.
Pampeliška je krásná a léčivá bylinka, zářivě žlutá jako slunce. Mnozí ji mají za plevel a snaží se jí všemocně zbavit, aniž by tušili její úžasnou sílu. Až půjdete na jaře po louce, rozhlédněte se. Uvidíte malé sluníčka v trávě. Opatrně ji utrhněte a ochutnejte. Hodí se do i do jarního lidské tělo čistícího salátu. A co dělat v zimě, když pampelišky spí pod sněhovou pokrývkou? Pokud jsme si natrhali a usušili bylinku na jaře, máme vyhráno. Nasypte ji do hrníčku, zalijte vřící vodu a těšte se na výtečný pampeliškový čaj. Dalším výborným řešením je použít extrakt z bylinky, který je Vám dostupný po celý rok ve formě kapek. Cenné látky v bylinných kapkách jsou extrahovány z čerstvého očištěného kořene pampelišky po dobu několika týdnů. Následně je macerát filtrován z hlediska nečistot a naplněn do tmavých lékovek zamezujících degradaci obsažených látek. Tímto lze uchovat naše kamarádky “hořčiny” po dobu několika let. Mít pampelišku v lékárničce se opravdu vyplatí!
S úctou Vaše pampelišky z biodruzstvo.cz