
Užívané části: kořen, list, nať
Popis: vytrvalá bylina s vřetenovitým, mléčnatým kořenem a vícehlavým oddenkem. Má podlouhle kopinaté, hrubě kracovité listy, víceméně oděné. Ze středu listové růžice vyrůstají lysé, duté stvoly, zakončené žlutým úborem. Úbor má asi 200 jazykovitých, obojakých květů, hustě směstnaných na květním lůžku. Plody jsou nažky s chmýrem, sestavené při dozrání v kouli. Rostlina je prostoupena ve všech částech mléčnicemi a při utržení roní bílou, hořkou šťávu. Kvete od jara do podzimu.
Tradiční užití (kořen): příznivě ovlivňuje metabolismus, podporuje a zlepšuje trávení a chuť k jídlu.
- Záněty močových cest
- Záněty jater
- Ledvinové kameny
- Nemoci žlučníku
- Žloutenka
- Horečnatý střevní zánět
- Zácpa
- Zánět žaludeční sliznice
- Močopudný a protihlístový prostředek
Dávkování tinktury (kořen): obvyklá doporučená dávka tinktury 2 x 10 kapek denně.
TIP: tinkturu lze nakapat do sklenice s vodou, případně čajem. Pro osoby nesnášející alkohol nebo nemohoucí alkohol, lze tinkturu nakapat do sklenice s horkou vodou, nechat odstát a poté vypít. Alkohol se z větší míry vypaří.
Další byliny z herbáře
Čerstvé bylinky užité v našich tinkturách jsou vesměs divoce rostoucí. Bylinky sbíráme zásadně v moravských a českých lesích a hájích, u potůčků a rybníků. Zakládáme si na místních bylinkách, nic odnikud nedovážíme. Vše pochází z naší země. Níže uvádíme herbář bylin, které používáme k výrobě tinktur. U každé bylinky je zároveň informace v jaké oblasti může tinktura z bylinky pomáhat. Po kliknutí se zobrazí detailní informace.
Peruánské bylinné tinktury
Náš sortiment jsme obohatili o peruánské bylinné tinktury, které mají nezastupitelné místo v peruánském tradičním léčitelství. Bylinky pochází z lokálních peruánských trhů, kde nakupujeme zboží pro eobchod Poncho. Výroba tinktur je v České republice.